Baggrund

Netværk gennem musik

Af Helle Kjærulf

Det er oplagt for ledere at netværke gennem musikken, mener direktør for Erhverv Århus, Bente Steffensen.

Da Skipper Flytkjær for et par år siden luftede sin idé om Rock for Direktører til Bente Steffensen, direktør for Erhverv Århus, grinede hun højt.

– Jeg blev i så godt humør, det var jo et helt fantastisk koncept, fortæller Bente Steffensen.

Skippers oprindelige idé handlede om at få ledere fra samme firma til at spille sammen i et rockband.

Hans beskrivelse af, at mange virksomhedsledere – ligesom så mange andre – har et instrument stående i kælderen, fordi de har spillet musik som unge og har lagt det på hylden, satte straks netværksbilleder i hovedet på Bente Steffensen. Hun så muligheden i at netværket gennem musikken, så hun spurgte Skipper, om det ikke kunne foregå på tværs af virksomhederne. Det var han helt med på. Han vidste jo meget om musik, mens erhvervslivet var Bentes kernekompetence.

-          Og man skal ikke sige til mig, at det ikke kan lade sig gøre, så Kirsten og jeg gik straks i krig her på kontoret.

De spurgte hinanden, hvem af deres medlemmer kunne tænkes at have en guitar eller en indre sangfugl gemt et sted. Det lykkedes dem at finde seks ledere fra forskellige firmaer, som synes, det kunne være sjovt at prøve – efter moderat psykisk pres som Bente Steffensen siger.

I et øvelokale i Toldboden, stillet til rådighed af Erhverv Århus, tog lederne habitjakkerne af, skruede op for forstærkerne og gik om bord i rockmusikken.

Skipper kom med sit smittende engagement og troen på, at alt kan lade sig gøre.  Efter to øvegange var alle seks solgt. Konceptet var købt. Bandet kom til at hedde CEO’s.

Som ledere var de vant til at komme til workshops, præsentationsrunder og lignende, hvor der kan være lang vej til målet. Her skulle de bare gå i gang med at spille.

Heidi Kvixbüll fra kongreskompagniet, der aldrig havde spillet noget instrument, kunne godt tænke sig at spille trommer, så hun satte sig og spillede trommer. Betina Halvorsen, administrator i Aarhus Håndværkerforening, var også ude i noget totalt uprøvet, hun greb mikrofonen for først gang nogensinde, mens de andre havde spillet lidt tidligere.

-          Efter tre øvegange introducerede jeg dem for min plan – at bandet skulle spille til vores generalforsamling, som typisk samler 130-150 af byens topledere. Jeg havde adgang til pakhusets scene og jeg kender lydmanden, der er tilknyttet, og vidste, at hvis han lavede lyd, så ville de ikke blive udleveret. Når Peter Kjær, der er direktør i Schouw & Co, som bestyrelsesformand for byens agtværdige erhvervsforening stiller sig op på en scene og spiller keyboard i et rockorkester, så må man bare ikke blive udleveret, understreger Bente Steffensen.

-          Først sagde de nej, det kunne der ikke være tale om, men til sidst lod de sig overtale – og det blev en fantastisk aften. Det var fantastisk at se 150 erhvervsledere stå med en øl i hånden og huje og danse som teenagere til en rockkoncert.

En direktør, der havde været ude og ryge, kom tilbage, da bandet var begyndt at spille. Han tænkte, det var da hyggeligt med levende musik, men pludselig får han øje på Peter Kjær på scene, og så var han ved at gå bagover.

Bente Steffensen pointerer, at det interessante er, at man risikerer sin prestige og position, når man gør sådan noget. Der var meget mere på spil, specielt for bestyrelsesformand Peter Kjær, der er en meget stille og rolig mand og nok ikke en, de fleste kunne forestille sig var til rock. 

-          Jeg kunne ikke love ham 100 procent, at det ville gå godt, men heldigvis synes alle, at det var yderst positivt. De seks ledere tog en chance, og det var så flot.

Efterfølgende er der gennem bandet blevet skabt et stærkt netværk.

-           De er blevet gode venner, det kan man sige i erhvervsmæssig sammenhæng er lige meget, men de har i alle fald fået et meget stærkt netværk, som de kan bruge på alle måder.

Samme aften som CEO’s gik på scenen for første gang, blev frøet sået til endnu et band: Nemlig Funky Business, som udelukkende består af kvindelige ledere.

Netværk for alle tonerne

I efteråret 2009 ønskede MG50, et netværk af små virksomheder, optagelse i Erhverv Århus, og de mente bestemt, at foreningen skulle holde en fest.

-          Nu plejer vi ikke sådan at holde fester i dette regi. Men denne gang gjorde vi. Michael Holm fra Systematic, der for mig er eksponenten for alle iværksættere i området, fik jeg til at komme og fortælle sin historie om at starte sin virksomhed op. Og så lokkede jeg bandet CEO’s til at komme og spille. Det var en ærkenetværksfest og en kæmpesucces. Jeg overtalte Michael Holm til at blive og høre bandet. Han havde nemlig ikke været til den reception, hvor CEO’s fik deres ilddåb. Da Michael Holm gik, sagde han til mig, at han altså lige skulle have Skippers visitkort.

Da Bente Steffensen hørte, at ledergruppen i Systematic var gået i gang med konceptet Rock for Direktører, blev hun meget glad.

-          Det er fantastisk – og et eksempel på, at netværket virker. Ved at gøre noget, kan man åbne for nye kanaler, og i mit job er det den allerstørste tilfredsstillelse, når der kommer et resultat ud af det. Det er skønt, når det kan lade sig gøre at flytte noget, og det lykkedes for de mennesker, vi forbinder. Succesen er optimal, når man kan knytte kontakter, så begge parter får en større succes, end de havde fået hver for sig.

-          Nogen kunne jo spørge, hvorfor laver I et rockorkester? Men det giver mening, fordi der er flere, der får en masse ud af det. Derfor er Rock for direktører en dejlig historie.

Et edderkoppespind

Bente Steffensen ved positivt, at nogle af bandmedlemmerne fra CEO’s, som ikke kendte hinanden forinden, har fået etableret et forretningsmæssigt samarbejde.

-          De er nået ud i hinandens netværk. De kommer jo fra meget forskellige brancher, har kanaliseret noget ud igennem og knyttet forbindelser til andre ad den vej – et rigtigt edderkoppespind. Normalt ville de aldrig have lært hinanden at kende, så jo, det har givet konkrete resultater.

Hun tror, Rock for Direktører kan lade sig gøre, fordi musik åbner for nogle kanaler.

-          Musik kan noget særligt. Det faciliterer et syn på andres erhverv og faglighed, som er problematisk at få på andre måder. Det er svært at tale sig til den fælles forståelse, som musik kan give. Musik er universelt, og hvorfor skulle erhvervsfolk være anderledes skruet sammen end andre mennesker? Det knytter tættere kontakter, end hvis man havde en anden fælles interesse.

Bente Steffensen forklarer, at når alle starter fra scratch, giver det mulighed for at gøre noget andet, end man plejer.

-           Alle, jeg har snakket med, har sagt, at det er udtryk for stort mod, at man går på scenen og viser, at man er et helt menneske og ikke kun et talende jakkesæt.

-          Og når man bryder grænser og udviser mod, kan man få meget ud af netværket – både for sjov og forretningsmæssigt. Det hele menneske er også i forretning.

Hun understreger, at især i en krisetid, hvor medarbejdere kan være bange for at bevæge sig til grænsen, kan det være en idé at finde en ny vinkel.

-          Medarbejdere ser meget på, hvad chefen gør, og hvis man ser sin chef turde gå længere ud og sætte sig selv på spil, så bakker de op med samme mentalitet.

Bente Steffensen har også fortalt historien om Rock for Direktører til forskellige kulturdebatter.

-          Det er et godt eksempel på, at samarbejde mellem kultur og erhvervsliv nytter. Det har mange ansigter og kan få mange vinkler. Det er jo netop i det møde, at der skabes nye tiltag og tænkes utraditionelt, siger hun og fortsætter:

-          For omkring 30 år siden indskrev denne forening i vedtægterne, at man ville arbejde på et stærkt kulturliv. Det viser, at Erhverv Aarhus har været befolket af mennesker, som har kunnet tænke ud af boksen, så egentlig ikke så mærkeligt, at Rock for Direktører er blevet født her.

 

 

Skipper Flytkjær | Højbyvej 11, 8462 Harlev J  | Tlf.: 26 18 86 94 | skfl@c.dk